Pečurke

Pečurke prirodno imaju malo soli, masti, holesterola i kalorija. U 100 g kuvanih pečuraka ima samo 28 kalorija, 0 g masti, 2 g proteina, 5 g ugljenih hidrata (od toga 2 g vlakana i 2 g šećera). Ova količina sadrži i 21 IU vitamina D (5% preporučene dnevne doze). Jedna studija je pokazala da se dodavanjem sušenih pečuraka u ishranu efikasno povećava nivo vitamina D u organizmu, te da se rezultati mogu porediti sa uzimanjem suplemenata ovog vitamina. Kada je reč o mineralima, pečurke su najbogatije kalijumom (356 mg u 100 g) i gvožđem (1,7 mg/100 g). Iako postoje razne vrste jestivih pečuraka, većina sadrži sličnu količinu hranljivih materija, nezavisno od oblika i veličine.

Pečurke su dobar izvor selena, minerala važnog za funkcije enzima jetre, koji isto tako pomaže u uklanjanju kancerogenih materija iz organizma. Selen usporava brzinu rasta tumora i bitan je za prevenciju zapaljenja. U 100 g kuvanih pečuraka ima 11,9 mcg selena (17% dnevne doze), a drugi prirodni izvori su i brazilski orah (jedan je dovoljan), semenke suncokreta i integralne žitarice. Pečurke sadrže i beta-glukane za koje se smatra da jačaju imuni sistem i pomažu organizmu u borbi protiv kancera. Beta-glukane sadrže i žitarice poput ječma i ovsa, kao i morske alge.

Comments