Sok od ruže




Sok od ruže



Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene, jakoo mirisne i cvetaju krajem maja. Zato su poznate kao majske ruže. Rastu grmasto, imaju puuuno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ostalih ruža. Cvet je pun sitnih

majske ruželatica, boje su od svetlo do tamno roze.

Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 3 litra. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo pune.

Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tacnom ili folijom, tako da imaju vazduha. Nikako nemojte zatvarati tegle, sok će prokisnuti i ubuđati.



Tako ostavite da stoji na sunčanom mestu 7 – 10 dana dok voda ne postane rozikasta, a latice izgube potpuno svoju boju i budu sivkaste.

Dobijeni sok procedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili.

Koliko litara tečnosti toliko kg šećera dodajete u tečnost.

Sve izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi.

Kada je šećer istopljen, sipajte sok u flaše.

To što se dobije je sirup soka od ruže.

Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna, par kockica leda, ukrasiti listićima mente ili laticama ruže.

Ovako spremljen sok od ruže može stajati na hladnom i mračnom mestu tj. u frižderu i par meseci.

Deo soka može se sipati u plastične flašice, zaledi se i tako imamo celu zimu ovaj mirisni napitak.

Comments

Одличан рецепт!