Pirevina "guši" useve, a leči ljude
Od ekstrakta iz korena se prave dijetetski proizvodi koji pomažu kod lakših oblika dijabetesa
Da je pirevina lekovita, narodni lekari su otkrili još u davnim vremenima posmatrajući životinje koje su je jele. U srednjem veku posebno je cenjen čaj, spravljan za sve bolesti, kao i sok protiv bolova. Danas se koristi za lečenje reume i gihta, malokrvnosti, bolesti žuči i pluća, upale sluzokože želuca i creva. Izuzetno je delotvorna i kod menstrualnih tegoba, kožnih obolenja, bolesti bubrega. Preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jetre, slezine. U lečenju depresije zapaženo je da ima blago umirujuće dejsto, a pomaže i u otklanjanju stresa, nervoze, nesanice. Sok se cedi iz svežeg korena, prave se čajevi i obloge, a od ekstrakta u biljci se prave i dijetetski proizvodi, koji pomažu kod lakših oblika dijabetesa.
NARODNI RECEPTI
sipajte u litar vode. Poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ne smanji tečnost za pola. Procedite i pijte jedna šolju 3 puta dnevno mesec i po dana do dva. Narodni lekari tvrde da će krv nakon ovog perioda biti apsolutno pročišćena, ako se potpuno poštuju pravila pripreme i konzumiranja.
Artritis: Pomešajte 30 g sitno iseckanog korena pirevine i 10 g miloduha, pa 4 kašike mešavine prelijte sa 0,5 l ključale vode i ostavite da odstoji osam sati. Sadržaj zatim procedite, a čaj pijte 3 do 4 puta dnevno, dok ne osetite poboljšanje.
Bolje varenje: iz čajne mešavine od 20 g pirevine, slatkog korena, kamilice, morača i krušine uzmite 3 kašike i sipajte u 4 dl ključale vode, poklopite i ostavite osam sati. Zatim procedite i pijte polovinu ujutru, a ostatak uveče pre jela. Čaj se, zbog krušine, ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 12 godina.
Comments