Корен цикорије универзални лек
З. О. Ј. |
Побољшава варење, апетит и метаболизам. Зауставља крварење, делује као диуретик, помаже да се избаци камење из бубрега
ВОДОПИЈА или цикорија (Cichorimu intybus) има изузетна лековита својства и заузима посебно место у народној медицини. Иако је коровска биљка, која плавим цветовима украшава ливаде и деонице поред пута све до касне јесени, многи је наменски гаје у башти. Сваки њен део је лековит, највише корен, који је вретенаст и дугачак и вади се у јесен или рано пролеће.
Након вађења се опере и исече по дужини, наниже на конац и суши на ваздуху, а потом пакује у вреће од јуте. Корен нема јак мирис, а укус је помало горак. Од лековитих састојака садржи највише цикориетола, инулина и других деривата воћног шећера. Занимљиво је да je садржај инулина повећава сушењем корена, тако да га на крају има више од 50 процената у односу на друге лековите састојке. Такође, више га има у јесен, него у пролеће.
У биљци се налази и врло вредан интибин, фруктоза, пентосан, масти. У већим количинама су присутне и аминокиселине, беланчевине, минерали калцијум, калијум, фосфор, натријум, магнезијум. Од витамина највише има оне из Б комплекса, К и П, а нешто мање витамина Ц и каротина.
Због горчине коју има, народни лекари ову биљку препоручују за боље варења и метаболизам, јер регулише лучења желудачне киселине, побољшава апетит и спречава поремећаје у лучењу жучи и болести јетре. Чисти слезену и бубреге, делује као диуретик, помаже да се избаци камење из бубрега, лечи жутицу... Осим тога, зауставља крварење, чисти и јача крв, делује код грипа и прехладе у доњем стомаку. Користи се и код психичких проблема, посебно за лечење хипохондрије и потиштености због умишљене болести.
Чај од водопије или цикорије се припрема тако што се кашика ситно исецканог корена прелије литром хладне воде, кува три минута и процеди. Пије се топао, у малим гутљајима током целог дана, дневно око литар, да би се постигао ефекат. Може да се конзумира све док здравствене тегобе не престану.
За боље варење се увече припрема мешавина од 25 г корена цикорије, маслачка и корена иђирота. Смеша се прелије са 3 дл кључале воде, поклопи и остави преко ноћи. Ујутру се процеди и пије незаслађено пре доручка. Поступак се понови увече пре јела.
КАФА ЗА ДИЈАБЕТИЧАРЕ
КОРЕН питоме цикорије, испржен и самлевен, може да замени кафу, због чега је у нарoду зову "сиротињска кафа". У традиционалној медицини она се препоручује дијабетичарима, као и особама са оболелом јетром и жучи. Кува се и као поврће, па додаје јелима за дијабетичаре јер инулин помаже да се регулише шећер.
Корен може да се кува и са јечменим сладом, а затим у виду облога ставља око врата код упале и болова у грлу. Потопљен у винско сирће, користи се за масажу и јачање мишића.
novosti.rs
З. О. Ј. |
Побољшава варење, апетит и метаболизам. Зауставља крварење, делује као диуретик, помаже да се избаци камење из бубрега
ВОДОПИЈА или цикорија (Cichorimu intybus) има изузетна лековита својства и заузима посебно место у народној медицини. Иако је коровска биљка, која плавим цветовима украшава ливаде и деонице поред пута све до касне јесени, многи је наменски гаје у башти. Сваки њен део је лековит, највише корен, који је вретенаст и дугачак и вади се у јесен или рано пролеће.
Након вађења се опере и исече по дужини, наниже на конац и суши на ваздуху, а потом пакује у вреће од јуте. Корен нема јак мирис, а укус је помало горак. Од лековитих састојака садржи највише цикориетола, инулина и других деривата воћног шећера. Занимљиво је да je садржај инулина повећава сушењем корена, тако да га на крају има више од 50 процената у односу на друге лековите састојке. Такође, више га има у јесен, него у пролеће.
У биљци се налази и врло вредан интибин, фруктоза, пентосан, масти. У већим количинама су присутне и аминокиселине, беланчевине, минерали калцијум, калијум, фосфор, натријум, магнезијум. Од витамина највише има оне из Б комплекса, К и П, а нешто мање витамина Ц и каротина.
Због горчине коју има, народни лекари ову биљку препоручују за боље варења и метаболизам, јер регулише лучења желудачне киселине, побољшава апетит и спречава поремећаје у лучењу жучи и болести јетре. Чисти слезену и бубреге, делује као диуретик, помаже да се избаци камење из бубрега, лечи жутицу... Осим тога, зауставља крварење, чисти и јача крв, делује код грипа и прехладе у доњем стомаку. Користи се и код психичких проблема, посебно за лечење хипохондрије и потиштености због умишљене болести.
Чај од водопије или цикорије се припрема тако што се кашика ситно исецканог корена прелије литром хладне воде, кува три минута и процеди. Пије се топао, у малим гутљајима током целог дана, дневно око литар, да би се постигао ефекат. Може да се конзумира све док здравствене тегобе не престану.
За боље варење се увече припрема мешавина од 25 г корена цикорије, маслачка и корена иђирота. Смеша се прелије са 3 дл кључале воде, поклопи и остави преко ноћи. Ујутру се процеди и пије незаслађено пре доручка. Поступак се понови увече пре јела.
КАФА ЗА ДИЈАБЕТИЧАРЕ
КОРЕН питоме цикорије, испржен и самлевен, може да замени кафу, због чега је у нарoду зову "сиротињска кафа". У традиционалној медицини она се препоручује дијабетичарима, као и особама са оболелом јетром и жучи. Кува се и као поврће, па додаје јелима за дијабетичаре јер инулин помаже да се регулише шећер.
Корен може да се кува и са јечменим сладом, а затим у виду облога ставља око врата код упале и болова у грлу. Потопљен у винско сирће, користи се за масажу и јачање мишића.
novosti.rs
Comments