Crna so ne diže pritisak
|
|
Predstavlja specifičnu vrstu indijske vulkanske kamene soli, a crnu boju zapravo imaju samo kristali, koji nakon usitnjavanja u prah, zbog prisustva gvožđa, dobijaju ljubičasto - sivkastu nijansu. Zbog značajnog sadržaja sumpora, ima specifičan miris sličan mirisu kuvanih jaja. Vekovima okosnica indijske kuhinje, ova so je sve prisutnija u ishrani vegana i vegetarijanaca, jer jelu daje jedinstven ukus, a organizam snabdeva neophodnim nutritijentima. Izvorište kala namak soli su vulkanska područja Pakistana i Indije. Na tržište stiže u obliku praha ili malo grubljih zrnaca, potpuno prirodna i čista, nerafinisana, hemijski netretirana, nejonizovana i bez aditiva. Ipak, ova so nije samo izvanredan začin - ajurvedska medicina svrstava je u red najboljih prirodnih lekova, jer stimuliše varenje, ublažava bolove i grčeve koji se javljaju tokom menstruacije, pomaže protiv nadutosti i zatvora, sprečava gorušicu, poboljšava vid, pomlađuje organizam... Istočnjaci je smatraju najboljom za čovekovo zdravlje, jer ima visok sadržaj gvožđa, a za razliku od obične soli ne povećava sadržaj natrijuma u krvi, pa je pogodna za one koji pate od visokog pritiska. Veoma je dobra za detoksikaciju, a zahvaljujući ekstra koncentrovanom sumporu još je delotvornija i sa većom regenerativnom moći. Stručnjaci objašnjavaju da je delovanje crne soli veoma jednostavno: kristali soli stvaraju efekat `vakuuma` pomoću malih električnih impulsa koje šalju u organizam, pa se unutrašnji organi brzo prečišćavaju. Od ostalih terapeutskih osobina kala namak so daje dobre efekte u lečenju oboljenja štitaste žlezde i cista upotrebom obloga ili natapanjem slanim rastvorom, a odlična je i za oporavak organizma posle bolesti, naročito nakon prehlade i gripa. Kod atletskog stopala, bolnih natečenih nogu, uganuća skočnog zgloba i bradavica, preporučuje se stavljanje obloga od crne soli (so se zagreje, stavi se u lanenu vrećicu, pa se time `oblaže` obolelo mesto). Za ispucale pete blagotvorno dejstvo imaće potapanje stopala u vodu kojoj je dodata ova so. RECEPTI Kućni spaCrna so stavlja se u kupke, pogodna je za spa i tretmane tretmane stopala. Preporuka je da se u kadi u kojoj je crna so ne ostaje duže od 30 minuta, a voda ne treba da bude toplija od temperature tela (37-38 stepeni). Inače, miris kupke sličan je blatnim kupatilima bogatim sumporom. Za detoksikaciju1kg crne soli staviti u kadu napunjenu do pola vodom. Ova količina soli za kupku ima isti efekat kao tri kupanja. Osim što čiste kožu, ovakve kupke dobre su i protiv bilo kakve iritacije epiderma. Organizam se može detoksikovati i samo potapanjem stopala u kupku sa crnom solju. SAVETI *Koristi se za jela koja oponašaju ukus i miris jaja *Ako se vodi u kojoj je crna so dodaju etarska ulja postiže se aromaterapija, koja umiruje i čisti organizam *Može se dodavati sobnom cveću i baštenskom bilju, kojima je prirodno đubrivo, jer zemljištu pomaže da nadoknadi izgubljene minerale *Kala namak je ime crne soli na hindu jeziku, a sančal na gudžarati jeziku kojim se govori u Indiji i Pakistanu. U Bangladešu je nazivaju bit lobon, a u Nepalu bira nan Danijela Kljajić |
Comments