Med jača telo i um
novosti.rs
Pčelinji proizvod deluje protiv bakterija i gljivica,
povećava otpornost organizma, obnavlja tkiva, uklanja bol i umor,
stimuliše i poboljšava rad srca, ublažava upale, umiruje napetost
BAGREMOV
Ima malo polenovog praha pa mogu da ga jedu i alergični na polen. Sporo kristališe i ostaje u tečnom stanju do tri godine. Preporučuje se i trudnicama, jer se najbolje usvaja u crevnom traktu i najbrže resorbuje kroz krvni sistem i transportuje u vitalne organe koji ga koriste. Kod sportista to su mišići, kod učenika mozak, kod rekonvalescenata mesto gde se obavlja regeneracija tkiva i slično.
HRANLjIVOST Med
je visokokalorična hrana, jer sadrži više od 80 odsto ugljenih hidrata.
Bogat je vodom i vitaminima B grupe, C, E i A. Od minerala sadrži
kalijum, natrijum, sumpor, hlor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor,
silicijum, nikal i bakar, koji potiču iz polenovih zrna. Što je med
tamniji to ima više mineralnih materija.
KESTENOV
Med od pitomog ili jestivog kestena je tamno žut, slabog mirisa, gorkog ukusa. Zbog lekovitih svojstava i bogatstva polena jedan od najtraženih. Pomaže kod bronhitisa, astme i drugih bolesti disajnih puteva, bolesti krvnih sudova, popravlja apetit. Ima jako baktericidno dejstvo, sadrži mnogo vodonik-peroksida, i dobar za obradu rana i kod angine.
LIVADSKI
Sadrži najviše vitamina koji potiču od mnogih biljaka, a svaka biljka ima specifičan hemijski sastav. Negde u medu ima više alkaloida, negde mineralnih materija, negde vitamina, a posebno je značajno prisustvo eteričnih ulja i fitoncida (biljnih antibiotika kojima se biljke brane od mikroorganizama). Zbog sadržaja vitamina, livadski med treba uzimati u vreme jesenjih i prolećnih prehlada.
ŠUMSKI
Ima crvenkastobraon skoro crnu boju i specifičan je po velikom sadržaju mineralnih materija. Ne potiče od nektara, već od medne rose ili medljike sa listova i grančica različitih vrsta listopadnog i zimzelenog drveća. Hrastova medljika je gusta, lepljiva, tamnocrvne boje. Ne kristališe brzo, nema izražen miris, ali je jakog, specifičnog ukusa koji podseća na karamelu. Jelova medljika je tamnozelene i crne boje, nema izražen miris i prijatnog je ukusa.
LEKOVITOST
Deluje protiv bakterija i gljivica, povećava otpornost organizma,
obnavlja tkiva, uklanja bol, stimuliše i poboljšava rad srca, uklanja
umor, ublažava upale, umiruje napetost. Ublažava tegobe izazvane
hroničnim i akutnim oboljenjima organa za disanje, jača organizam dece,
starih, iznemoglih i bolesnih osoba. Pospešuje oporavak posle nekih
oboljenja jetre, bubrega, prostate i nervnog sistema i jača umne i
fizičke sposobnosti.
LIPOV
Sadrži silicijum, aluminijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, mangan, bakar, hrom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo i fosfor. Prehlađenima olakšava disanje, dobar je protiv upala disajnih i probavnih organa kao i pojedinih bubrežnih oboljenja. Pospešuje metabolizam, umiruje grčeve, primenjuje se protiv bubrežnih bolesti i prehlade, a pomaže i iskašljavanje. Ne sme da se daje srčanim bolesnicima i onima sa obolelim krvnim sudovima.
SUNCOKRETOV
Posle kestenovog, najbogatiji je polenom. Može da bude maslinastožute do narandžaste boje. Kristališe za mesec-dva u sitne kristale, a ako se, potom, dekristališe prepoznatljive je crvenkaste boje. Posebno se preporučuje kod prehlada, gripa, kijavice, bolesti disajnih organa.
Comments