Domaći „šveden biter

Kako da napravite domaći „šveden biter"

lisa.rs
Mnogi tvrde da je recept za ovaj lekovit inapitak pronađen posle smrti čuvenog švedskog lekara, dr Klausa Samsta, sa njegovim potpisom. Umro je u 104. godini i to na jahanju, pošto je pao s konja.
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:
  • 10 g aloje (može da posluži i koren lincure ili prah pelina)
  • 5 g mire
  • 0,2 g šafrana
  • 10 g lista sene
  • 10 g kamfora (samo prirodni kamfor)
  • 10 g korena rabarbare
  • 10 g korena kurkume
  • 10 g korijandera (zrno)
  • 10 g terijak venecijane
  • 5 g korena kravljaka
  • 10 g korena angelike
Priprema: Lekovite biljke za šveden biter stavite u bocu od 2 l sa širokim grlićem i prelijte s 1,5 litrom rakije od žita ili nekom dobrom domaćom, voćnom rakijom od 38 do 40 % i ostaviti 14 dana na suncu ili blizu nekog drugog izvora toplote. Bocu promućkajte svakog dana, kao i pre ceđenja u malu bocu, i uopšte pre upotrebe. Preostala količina rakije može da ostane na biljkama neograničeno vreme. Punite u male boce koje ćete dobro zatvorene čuvati na hladnom. Na ovaj način šveden biter može da se održi mnogo godina. Što duže stoji sve je lekovitiji.
Napomena: Recept je pronađen posle smrti čuvenog švedskog lekara, doktora medicine Klausa Samsta, sa njegovim potpisom. Umro je u 104. godini na jahanju pošto je pao s konja.

Comments