Kopriva kao lek iz prirode

Kopriva kao lek iz prirode

Kopriva je od davnina poznata kao lek i to kako kopriva žara tako i mrtva kopriva.
Kopriva žara(Urtica dioica) je izuzetna biljka za metabilozim, naročito u proleće kada čisti organizam od svih štetnih produkta koji su se skupili tokom zime. može da se pije kao čaj, da se jede kao varivo ili kao salata. Tinktura od koprive se koristi za masažu kože glave kod opadanja kose, koristi se kog reume, gihta i bubrežnih bolesti. Seme od koprive daje snagu i otklanja umor.
Mrtva kopriva(crvena, Lamium rubrum)- sve tri vrste mrtve koprive imaju slično dejstvo i to protiv menstrualnih tegoba i u prelaznim periodima. Čaj olakšava izbacivanje sekreta i čisti disajne puteve, potpomaže varenje i ublažava upale i digestivnom sistemu
Najznačajniji sastojci koprive i uloge su:
• Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta , trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
• Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
• Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer obezbeđuje potrebne količine Zn (cinka) čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
• Prisustvo Mn (mangana) ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.
• Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti”.
• Stvaranje hemoglobina pomažu Fe (gvožđe), Cu (bakar), i vitamin C , a Mn (mangan) pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Comments