Začin za jelo, lek za telo
Ruzmarin | ||
Lekovite osobine imaju i cvetovi ruzmarina, izdanci u cvatu, ali se najčešće sakupljaju listovi. Osim obilja etarskog ulja, ruzmarin sadrži smolu, tanine, holin, heterozide, gorke materije i malo saponina. Kada je reč o naučnim potvrdama njegove lekovitosti, naučnici Univerziteta u Sinsinatiju dokazali su da miris ruzmarina stimuliše pamćenje, jer podstiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu poboljšavajući koncentraciju. Na isti način objašnjavaju i zašto je efikasan protiv glavobolje. Osim toga, ruzmarin je pri vrhu liste namirnica koje mogu da pomognu u prevenciji i lečenju raka. Studije, naime, pokazuju da ulje ove biljke može da spreči rak kože, jer onemogućava rast kožnih tumora i osigurava prirodnu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. Neki eksperimenti ukazuju da ovo ulje može da spreči razvoj raka debelog creva i pluća. Ruzmarin, takođe, dokazano deluje protiv bakterija (stafilokok, streptokok, ešerihija koli) i gljivica (kandida) što objašnjava zašto su antički narodi palili njegove grančice u vreme velikih zaraza. U narodnoj medicini, odavno je poznato da ova biljka ima sedativne osobine, podstiče izlučivanje mokraće i deluje kao antiseptik, dok se veruje da je naročito delotvoran u slučaju slabosti organizma i neuralgije. Travari koriste ruzmarin za lečenje nesvestice izazvane oštećenjem centra za ravnotežu u srednjem uvu i oboljenja nerava, kao i protiv neprijatnog daha i groznice. Sastojci ruzmarina jačaju otpornost organizma, ublažavaju jake napade astme, poboljšavaju rad jetre i lučenje žuči. Odavno je poznato da se vrlo cenjeno vino od ruzmarina koristi za lečenje duševne iscrpljenosti, malokrvnosti, loše probave i slabe prokrvljenosti, kao i za čišćenje krvi. Osim toga, koristi se i za lečenje slabog sluha i vida. Ruzmarin prokuvan u kozjem mleku koristio se kao lek protiv tuberkuloze, a kao oblog je bio lek protiv raka. Ipak, iako ima brojne lekovite osobine, naučnici i travari savetuju da se ne koristi preterano s obzirom na to da u prevelikim količinama izaziva tromost i proliv. RECEPTI 1.Da uminu bolovi - 30 g listića ruzmarina - limun - 2 pločice kamfora - 6 dl alkohola (96%) U teglu stavite limun iseckan na kockice, usitnjene listiće ruzmarina i kamfor, prelijte sa tri decilitra alkohola, dobro zatvorite i stavite na osunčano ili toplo mesto. Posle 48 sati procedite, tečnost nalijte u flašicu, a talog prelijte preostalim alkoholom. Posle 48 sati procedite, "spojite" obe tečnosti, promešajte, naspite u flašice i čuvajte na tamnom mestu. Upotrebljavajte za masažu bolnih mesta (leđa, bokova, otečenih nogu...). 2.Za bolju cirkulaciju - kašičica listova ruzmarina - 2 dl vode Listiće prelijte vodom, poklopite, sačekajte da provri i sklonite sa vatre. Prohlađen čaj procedite i popijte nezaslađen, šolju dnevno. 3.Izlečite upalu bubrega - 2 kašike ruzmarinovog lišća - 8 dl vode - 3 dl belog vina Lišće prelijte vodom i vinom, poklopite i na tihoj vatri kuvajte 10-12 minuta. Sklonite sa vatre, ohladite, procedite i pijte po dve šolje tečnosti dnevno. 4.Protiv reumatske groznice - 2 dl vode - kašičica meda - 12 listova ruzmarina - limun Prokuvanoj vodi dodajte med, sitno izdrobljene listove ruzmarina i limunov sok, promešajte i poklopite. Posle 24 časa procedite i popijte po deciliter ujutru i uveče. 5.Da reuma ne "steže" - 2 kašike ruzmarinovih listova i cvetova - litar belog vina Ruzmarin prelijte vinom i flašu dobro zatvorite. Posle sedam dana (bocu povremeno protresite) procedite i pijte po rakijsku čašicu tečnosti, ujutru natašte. SAVET PLUS: Osim za lečenje reume, tečnost se koristi i protiv gihta i upale zglobova. 6.Začinsko ulje - grančica ruzmarina - grančica majčine dušice - 4 čena belog luka - peršunovo lišće - 1/2 l maslinovog ulja - 10 zrna bibera U staklenu flašu stavite sastojke, zalijte maslinovim uljem, dobro protresite i stavite na tamno mesto. Posle 20 dana ulje možete da koristite kao preliv za salate, mesa ili priloge. 7.Vino - 70 g ruzmarina - litar belog vina U staklenu flašu naspite vino, dodajte usitnjen ruzmarin i dobro zatvorite. Posle pet-šest dana procedite (povremeno bocu protresite) i pijte tri puta dnevno po čašicu. Najbolje prvu natašte, a druge dve po sat pre ručka i večere. 8. Za bolji apetit - kašika ruzmarinovog lišća - čaša vode Provrelom vodom prelijte listiće, poklopite, sačekajte da se prohladi i popijte. Preporuka je da se uvek sveže pripremljen čaj pije četiri puta dnevno, pre obroka. J. Matijević |
Comments