Skip to main content

Hrast

Hrastov list za zubobolju

Lečenje biljem: Hrastzaustavlja krvarenja, leči čireve, ekceme. Uvarak od hrastove kore se koristi za ispiranje grla, lečenje otečenih vratnih žlezda i promuklosti

Drvo sreće, snage, zdravlja, mladosti, života, ljubavi... Sve ovo se pripisuje hrastu, koji je takođe sinonim postojanosti i snage, ali i riznica lekovitih supstanci. U narodnoj medicini kora, list i plod (žir) koriste se za zaustavljanje krvarenja, lečenje čireva, ekcema, belog pranja, preobilnih menstruacija, hemoroida, nemogućnosti zadržavanja urina, krvarenja desni, a hrastovo lišće koje se skuva u rastvoru sirećati i vode (u odnosu 1:1) leči zubobolju.
Hrastova kora sadrži tanine, organske kiseline, flavonoid kvercetin, triterpenoide, steroide, katehine, pantotensku kiselinu, vitamine B1, B2, B6, C, PP. Zbog ovih sastojaka ima jaka skupljajuća i antiseptička svojstva. Po potrebi, koristi se kao protivotrov u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima.
Od hrastove kore se pripremaju kupke i obloge protiv reumatizma, a uvarak se koristi za ispiranje grla, lečenje otečenih vratnih žlezda i promuklosti. Njime mogu i da se ispiraju rane nastale dugotrajnim ležanjem. Rakija u kojoj je odstajala hrastova kora prirodan je lek za bolesti jetre i kamena u žuči i bubregu.
Kora se prikuplja u rano proleće, pre nego što hrast olista, ili u jesen kada list opadne. Sa stabla se skida tako što se nožem naprave dva uzdužna reza na odstojanju od 20 cm. Komadi se potom isitne da bi se brže osušili na suncu ili u sušari na oko 50 stepeni Celzijusovih. Čuva se na suvom mestu najduže pet godina.
Čaj od hrastovog lista preporučuje se rekonvalescentima, tuberkuloznim i srčanim bolesnicima, a pripremljen sa vinom i medom jača srce, zaustavlja kravrenje iz želuca, creva, pluća, materice, hemoroida i fistula. Pomaže i kod upale bešike i groznice.
Bogat je supstancama koje se lako vare. Sadrži oko 30 odsto skroba, osam odsto šećera, četri odsto belančevina, kvercit, masti, fosfor. Ispržen hrastov žir služi kao tonik za jačanje, a dužim prženjem stvara se aktivni ugalj koji umiruje gasovima nadražena creva. Napitak od žira skuvan kao kafa delotvoran je u slučaju malaksalosti, nepravilnog rada štitaste žlezde, malokrvnosti, nervoze, nesanice, kostobolje i rahitisa.
PROTIV KRVARENJA
* 2 kašičice hrastove kore preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji oko 30 minuta i piti po potrebi.
Melem za ranu
* kašiku hrastove kore kuvati u 1/2 l vode najmanje 10 minuta. U prohlađenu smesu umočiti pamučno platno, dobro ocediti i stavljajti na ranu ili lišaj na koži.
ZA ČIŠĆENJE I JAČANJE KRVI
* 20 g hrastovog lista,
* 3 g kantariona,
* 2 g pelina.
Sastojke sipati u 6 dl ključale vode i kuvati dok ne provri. Čaj piti 3 puta dnevno po 2 dl posle jela.
ČAJ SA VINOM
* kašika meda
* 1,25 dl crnog vina,
* 25 g hrastovog lista,
* 2 zrna belog tamjana.
Pomešati med i vino i kuvati dok ne provri. Dodati hrastovo lišće i pustiti da vri još 3 minuta. Poklopljeno ostaviti 30 minuta, dodati tamjan i piti pre spavanja.
HEMOROIDI
* kašika mlade hrastove kore
* 2 kašike rastavića
* 2 kašike ženske bokvice,
* 3 kašike hajdučke trave.
Izmešati sve sastojke pa jednu kašiku dobijene smeše preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, procediti, po želji zasladiti medom i piti toplo 3 puta dnevno pre jela.
KOŽNE BOLESTI I RANE
* 30 g hrastove kore,
* 30 g lista bršljana,
* 20 g cveta lavande,
* 20 g cveta kamilice,
* 20 g lista žalfije,
* 10 g brđanke,
* 10 g lista ruzmarina.
Sastojke izmešati i skuvati u 2 l vode. Ne cediti nego po potrebi uzimati po malo tečnosti dok se ne potroši. Posle pranja bolna mesta na koži namazati gustim melemom
.

Comments