Skip to main content

Šipurak

Šipurak eliksir zdravlja

Izuzetno bogat vitaminima C i K, likopenom i B karotenom, od njega se pravi i vrlo kvalitetnio biljno ulje koje se koristi u terapiji ekcema, akni i psorijaze, ali i za negu suve i zrele kože
Šipak, divlja ruža, šepurika, rosa pseudofruktus, samo su neki od naziva za dragocenu biljku bez koje je kućna apoteka nezamisliva. Šipurak pripada velikoj porodici ruža od 400 vrsta od kojih čak 21 uspeva na našem podneblju tvrde stručnjaci iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” u Beogradu.
Plod se bere ručno, u septembru i oktobru kada sazreva, suši se na suncu ili u sušarama, na maksimalnoj temperaturi do 80 stepeni. Osušen plod je tvrd, smežuran, sjajan, crvene ili tamnocrvene boje, nakiselog ili slatkog ukusa, ali bez mirisa.
Seme šipurka sadrži između 8 i 10 odsto masnog ulja u kojima dominiraju oleinska, linolna i linoleinska kiselina. Šipurak je izuzetno bogat i vitaminima C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima i taninima... 

ULJE I FOSFOLIPIDI
Fosfolipidi koji se nalaze u masnom ulju šipurka specifični su pokretači enzimskog sistema ćelijske membrane, odnosno opne. Oni učestvuju u sintezi hemoglobina, u transportu holesterola, razvoju nervnog sistema, utiču na kožu sprečavajući pojavu alergija i poboljšavajući kvalitet, elastičnost i hidrantnost. Takođe, predstavljaju i polazne supstance za formiranje prostaglandina koji su slični hormonima, a kontrolišu ćelijsku aktivnost, deluju antiinflamatorno i regulišu imunitet.
Zbog karakterističnih sastojaka višestruko je dragocen, a od njega se pravi i vrlo kvalitetno biljno ulje. Istovremeno služi kao tonik, kao vitaminski napitak za vreme prehlada i gripa, kao blagi diuretik i laksativ, ali i kao čaj koji je odličan protiv dečjeg proliva. 
Od ploda se po tradicionalnoj recepturi prave ukusni džemovi i marmelade.
Zbog prijatnog i osvežavajućeg ukusa, bogatstva vitaminima i voćnim kiselinama, ekstrakti i koncentrati šipurka koriste se i u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, kao što je "kokta".
Ulje šipurka sa obiljem različitih kiselina ima visoku biološku vrednost. 
Koristi se kao aktivna komponenta u izradi preparata namenjenih ublažavanju upalnih reakcija kože jer su istraživanja pokazala da blagotvorno deluje na ćelije epiderma.
Koristi se lokalno, u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a dobar je i za negu suve, izrazito suve i zrele kože, jer pojačava elastičnost. 
Ulje šipurka je i odlično sredstvo za zaštitu od sunčanja.
Kvalitet šipurka meri se po količini ulja koje sadrži njegovo seme, a najkvalitetnije vrste kod nas rastu u okolini Novog Pazara i Tare.

ČAJ OD LATICA I PLODA
Zbog bogatstva vitamina C koji se kuvanjem ne gubi, čaj od crvenog ploda šipurka nezamenljiv je u lečenju prehlada. Naročito se preporučuje u otklanjanju umora, malaksalosti, anemičnosti, odnosno svih tegoba koje nastaju zbog manjka vitamina C u organizmu. 
Čaj može da se uzima i za pročišćavanje krvi, povoljno deluje na organe za varenje, ali i na izlučivanje mokraće bez nadražaja bubrega. Čaj od šipurka preporučuje se i za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima i mokraćnim kanalima, a koristi se i kod upalnih procesa na ovim mestima.
Osim ploda, za pripremu čaja beru se i latice u vreme cvetanja. Čaj od latica delotvoran je za krvarenja iz želuca, creva, pluća, ali i protiv hemoroida, proliva i grčeva u želucu
.

Comments